Jump to the content of the page
Color tool Germany | EN
References

Holzmann Waldshut

In Waldshut-Tiengen, near the Swiss border, new life was breathed into a 1930s villa with old trees. The old villa from southwest Germany still contained some of the previous owners' interior furnishings from the 1930s and had to be structurally renovated to meet the needs of the new owners. The architects therefore created a home for a young, growing family with space for a modern, flexible lifestyle.

Architect:
Klaus Keller. Andy Keller. Kathrin Keller. Architekten PartGmbB
Builder:
Privat
Photos:
Andy Keller
Location:
Waldshut-Tiengen, Germany
Products:
  • Soldalit
  • Innostar
  • Stucasol
  • Dolomitspachtel
  • Soliprim
  • Algicid-Plus
  • Porosan

Conversion and renovation of a villa from the 1930s

The residential building from the 1930s, which was still partly equipped with the original fixtures from that time, was to be structurally renovated and adapted to the usage requirements of the new owners. With their design, the architects Klaus, Andy and Kathrin Keller developed an open spatial structure from the existing floor plan and brought out hidden qualities with adapted and altered room proportions, with new connections and openings within the house as well as in relation to the garden and the surroundings. The symmetrical and stately exterior of the house was cleaned up and "sharpened" inside to such an extent that the volume of the house and the symmetries also become comprehensible within the building. The clarity and "calmness" gained from the new floor plan structure can be felt on both living floors. Narrow corridors and hallways were transformed into larger, directly interconnected rooms that can be used in a variety of ways. A flowing spatial continuum, visual references, openings and visual axes were decisive for the design. In combination with sliding and swing doors, an adaptable and changeable home was created both in terms of use and spatial effect. The existing enfilade in an east-west direction was supplemented by a second one in a north-south direction. The new solid wooden floorboards on the ground floor and attic underline the feeling and atmosphere of an old villa on the one hand, and on the other hand they support the generosity of the new room structure through their dimensions.

The newly created spatial arrangement of the rooms on the ground floor, with door or window openings exactly opposite each other, means that when the doors are open, you can look through the house from the living room with a view of the Rhine and the Swiss shore to the garden with the soon to be 100-year-old walnut tree. 269 square metres of living space are newly divided into living, dining and working on the ground floor and sleeping for parents and children in the attic.

Oops, an error occurred! Code: 2024072102001474fccdb5

FΓΌr das GebΓ€udekonzept zur Sanierung des Wohnhauses Holzmann wurde das ArchitekturbΓΌro Keller aus Waldshut mehrfach ausgezeichnet, u.a. mit dem renommierten internationalen Architekturpreis BEST ARCHITECTS β€˜22 AWARD sowie dem Sonderpreis Interieur Heinze Architektur AWARD. Die Architekten haben sich ganz bewusst fΓΌr das nachhaltige Prinzip des β€žWeiterbauensβ€œ und den damit verbundenen Erhalt materieller Ressourcen entschieden: β€žDamit das Haus aus den 1930er Jahren seinen Beitrag fΓΌr den Charakter des Quartiers auch weiterhin leisten kann und gleichzeitig durch architektonisch prΓ€zise VerΓ€nderungen die NutzungsansprΓΌche einer jungen, wachsenden Familie erfΓΌllt werden.β€œ

Jump to the top of the page