L.O. nr V we Wrocławiu

Produkty:

Elewacja:

  • KEIM Concretal-Lasur
     

Liceum Ogólnokształcące nr V im. Gen Jakuba Jasińskiego we Wrocławiu zmieniło swoją siedzibę i w 2017 roku szkoła przeprowadziła się do nowo wybudowanego budynku przy ul. Ślężnej.

Ten nowoczesny obiekt nie ma sobie równych we Wrocławiu. Autorem projektu nowej siedziby L.O. nr V jest znana pracownia Maćków z Wrocławia. Ciekawostką jest, że do realizacji projektu przystąpiono dopiero po 10 latach od wygranego przez pracownię konkursu na ten obiekt. Budynek powstawał przez dwa lata, 2016-2017.

Obiekt ma trzy kondygnacje i jest dwuskrzydłowy. Na dachu sali gimnastycznej powstało wielofunkcyjne boisko sportowe ze sztuczną nawierzchnią. Od strony ulicy Ślężnej budynek posiada przeszklony, wielokondygnacyjny hol, przecięty wstęgami schodów wewnętrznych. Charakterystyczne czarne bryły wystające ponad chodnik i poza szkielet samego budynku kryją w sobie laboratoria chemiczne i biologiczne dla uczniów. Owe bryły okryte są prefabrykowanymi płytami z betonu, którego kolorystyka po zamontowaniu pozostawiała wiele do życzenia. W rok po otwarciu placówki problem ten został wyeliminowany dzięki zastosowaniu farby laserunkowej do scalania kolorystycznego powierzchni betonu KEIM Concretal-Lasur, przy jednoczesnym zachowaniu naturalnego charakteru betonu. Kolor dopracowywano na miejscu, wykonując liczne próby na fragmentach płyt. 

Pozostałe referencje

Ta strona korzysta z plików cookie. Jeśli chcesz kontynuować przeglądanie tej strony, musisz wyrazić zgodę na użycie plików cookie.
Dowiedz się więcej